Rayuan JPN Untuk Tangguh Perlaksaan Tukar ‘Bin Abdullah’ Kepada ‘Bin Bapa’ Anak Luar Nikah Ditolak

2

%#Permohonan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan dua pihak lain untuk menangguhkan pelaksanaan keputusan Mahkamah Rayuan yang sebelum membenarkan kanak-kanak Islam yang tidak sah taraf atau luar nikah dibinkan kepada nama bacanya telah ditolak, lapor Bernama.

Menurut peguam yang mewakili pasangan dan keluarga berkenaan, Nizam Bashir, tiga hakim yang diketuai Hakim Datuk Tengku Maimun Tuan Mat, Hakim Datuk Abdul Rahman Sebli dan Hakim Puan Sri Zaleha Yusof sebulat suara menolak permohonan itu atas alasan tidak terdapat keadaan khusus untuk membenarkan penangguhan itu.

Menurut kata peguam kanak Persekutuan yang mewakili JPN pula, Mazlifah Ayob, Ketua Pengarah JPN dan Kerajaan Malaysia telah memohon kepada mahkamah untuk mendapatkan penangguhan bagi pelaksanaan keputusan Mahkamah Rayuan yang diumumkan pada 25 Mei tahun ini sementara menunggu keputusan permohonan yang telah pun difailkan kepada Mahkamah Persekutuan untuk tujuan rayuan.

Pada 25 Julai lalu pihak Mahkamah rayuan telah mengeluarkan penghakiman bertulis di mana Abdul Rahman berkata Ketua Pengarah JPN tidak terikat dengan fatwa yang dikeluarkan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dalam menentukan nama bapa seseorang kanak-kanak Islam yang tidak sah taraf.

Sebelum itu pada 25 Mei panel yang sama telah membenarkan rayuan dikemukan oleh pasangan itu di mana mereka telah memfailkan permohonan semakan kehakiman bagi memastikan Ketua Pengarah JPN menukar perkataan “Abdullah” sebagai bin untuk nama kanak-kanak itu kepada nama bapanya dalam sijil kelahiran kanak-kanak berkenaan.

Dalam penghakiman itu, Abdul Rahman berkata bidang kuasa ketua pengarah JPN adalah bersifat sivil dan hanya terhad kepada dalam menentukan sama ada ibu bapa kanak-kanak itu telah memenuhi syarat yang terkandung dalam Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1957 (BDRA) yang meliputi semua kanak-kanak tidak sah taraf melibatkan orang Islam dan bukan Islam.

Selain itu, sebarang fatwa bukan perkara wajin diterima oleh undang-undang dan tidak boleh dijadikan asas undang-undang oleh Ketua Pengarah JPN dalam menentukan nama bapa seseorang anak yang tidak sah taraf mengikut Seksyen 13A (2) BDRA.

174total visits,2visits today